HSP

Highly Sensitive Person

Begeleiding HSP en Coaching

Wat is een Highly Sensitive Person?

HSP staat voor Highly Sensitive Person. Dit begrip werd in 1996 voor het eerst door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron geïntroduceerd. Sindsdien krijgt dit begrip steeds meer bekendheid en wordt hooggevoeligheid niet alleen maar gezien als iets ‘zweverigs’. Ondertussen wordt er ook vanuit de wetenschap steeds meer onderzoek gedaan naar deze eigenschap.

Wat is een HSP dan precies? Hooggevoelige mensen zijn gevoeliger dan anderen voor prikkels, sferen en emoties dan de meeste mensen. Zij nemen meer indrukken en subtiele nuances waar in hun omgeving en ‘voelen’ heel sterk. Deze prikkels worden op een veel diepgaander manier verwerkt, wat kan leiden tot intensere reacties (in emoties of stress) op bepaalde situaties. Is dit een stoornis of aandoening? Nee, zeker niet! Ieder mens is anders en dat geldt zeker ook voor hooggevoelige personen. Je kunt het eerder zien als een persoonlijke, aangeboren eigenschap.

Waar kunnen hooggevoelige mensen zich in herkennen?

– Je bent zeer opmerkzaam en neemt veel details waar
– Je hebt een grote behoefte aan harmonie om je heen
– Je bent je zeer bewust van wat er om je heen gebeurt, emoties en prikkels komen extra hard binnen
– Je bent creatief, hebt een rijke fantasie en sterke intuïtie
– Andere mensen voelen zich snel bij jou op hun gemak
– Je hebt een diepgaande manier van verwerken
– Je voelt je regelmatig niet begrepen
– Je bent geneigd tot overanalyseren en doemdenken, maakt dingen complex
– De behoeften en het welzijn van anderen plaats je boven die van jezelf
– Je hebt piekergedachten die niet lijken te stoppen, het ‘denken’ gaat maar door
– Je kunt je vermoeid en leeg voelen door contact met anderen

Begeleiding HSP en Coaching

Doe de test!

Hooggevoeligheid brengt veel kracht en mooie kwaliteiten met zich mee. Het kan echter ook voor lasten zorgen op het moment dat je de balans kwijtraakt tussen jouw eigen behoeften en alles wat er vanuit de buitenwereld op je af komt. Hierdoor kun je gevoelens van overbelasting ontwikkelen, je kunt schuldgevoelens ervaren en/of je steeds meer afsluiten voor je omgeving. En dit terwijl jij juist op je best bent op het moment dat je naar jezelf luistert en goed voor jezelf zorgt.

Denk je jezelf in het bovenstaande te herkennen? Of ben je benieuwd in hoeverre dit op jou van toepassing is? Doe dan de HSP 3-in-1 test via onderstaande button.

Meer weten? Stuur mij een berichtje