Omgaan met hoogsensitiviteit

Hoe kun je het beste omgaan met hoogsensitiviteit?

Omgaan met hoogsensitiviteit, hoe kun jij dit het beste doen? Bij hoogsensitieve mensen komen prikkels in een bepaalde omgeving veel intenser binnen dan bij anderen. Je neemt meer indrukken waar en je bent bewuster bezig met prikkels, sferen en emoties. De één is gevoeliger voor drukke plekken en de ander raakt oververmoeid van eindeloze piekergedachten. Fysieke en mentale prikkels worden sterker waargenomen, geluiden, smaken en geuren worden intensiever opgevangen, maar ook menselijk gedrag zoals reacties, gewoontes en opmerkingen worden sterker aangevoeld.

Ieder mens is anders en dat geldt ook voor hoogsensitieve personen. Doordat bepaalde prikkels tot intense reactie kunnen leiden, kan dit een grote invloed op je dagelijkse leven hebben. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die je continu bij je draagt en wat je niet zomaar kan uitschakelen. Leren omgaan met hoogsensitiviteit doe je niet zomaar, hiervoor schakel je de hulp in van een coach.

De kenmerken van hoogsensitiviteit

Mensen die zich herkennen in hoogsensitiviteit ervaren vaak uitdagingen in het dagelijks leven. Werken in een drukke kantooromgeving, een dagje shoppen, of een verjaardag van een kennis; dat gaat allemaal niet zonder slag of stoot. Een hooggevoelig persoon reageert op zijn of haar eigen manier. Onderstaand een aantal kenmerken die passen bij hoogsensitiviteit.

  • Je bent zeer opmerkzaam en neemt veel details waar;
  • Je hebt piekergedachten die niet lijken te stoppen;
  • Je hebt een grote behoefte aan harmonie om je heen;
  • Je hebt veel tijd nodig om alleen door te brengen;
  • Je hebt een diepgaande manier van verwerken;
  • Je voelt je regelmatig niet begrepen;
  • Je kunt je vermoeid en leeg voelen door contact met anderen;
  • De behoeften en het welzijn van anderen plaats je boven die van jezelf.

Schakel een HSP-coach in

Wanneer praktische tips op het internet of van vrienden jou niet verder helpen, dan is het inschakelen van een ervaren HSP-coach de uitkomst. Als deskundige coach begeleid ik je graag verder om prikkels te accepteren en de rust te bewaren. Met een uitgedacht coachingstraject richten we op een positief veranderingsproces. We gaan over naar strategieën om situaties in de toekomst beter te kunnen aanpakken. Wil jij weer jezelf zijn in drukke situaties of meer plezier ervaren op verjaardagen? 

Een belangrijke factor in het omgaan met hoogsensitiviteit is je vermogen om weer te kunnen genieten van de kleine dingen. Met een begeleidingstraject stimuleren we positieve gevoelens, zodat je meer ontspanning en rust ervaart. In dit traject ga je meer leren over alle aspecten van hoogsensitiviteit, hoe dit voor jou werkt en hoe jij kunt omgaan met lasten die je ervaart. 

Wil jij leren omgaan met hoogsensitiviteit? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking en offerte.

Op zoek naar een coach in Ermelo? Stuur mij een berichtje