Omgaan met hoogsensitiviteit

Hoe kun je het beste omgaan met hoogsensitiviteit?

Omgaan met hoogsensitiviteit. Bij hoogsensitieve personen komen indrukken vanuit hun omgeving intenser binnen dan bij anderen. Je neemt meer nuances waar en je bent gevoeliger voor prikkels, sferen en emoties. Fysieke en mentale prikkels worden sterker waargenomen, geluiden, smaken en geuren worden intensiever opgevangen, maar ook menselijk gedrag zoals reacties, gewoontes en opmerkingen worden sterker aangevoeld.

Hoogsensitiviteit is een prachtige, aangeboren karaktereigenschap wat veel sterke kanten met zich meeneemt. Je kunt intens genieten van de natuur, kunst of muziek. Je ziet snel wat een ander nodig heeft en kun enorm goed afstemmen. De valkuil is hierin jezelf voorbij te lopen, wat kan leiden tot  stress, oververmoeidheid of een burn-out.

Ervaar je last van je hoogsensitiviteit? Ik help je graag om deze lasten om te zetten in krachten.

De kenmerken van hoogsensitiviteit

Mensen die zich herkennen in hoogsensitiviteit ervaren vaak uitdagingen in het dagelijks leven. Werken in een drukke kantooromgeving, een dagje shoppen, of een verjaardag van een kennis; dat gaat allemaal niet zonder slag of stoot. Een hooggevoelig persoon reageert op zijn of haar eigen manier. Onderstaand een aantal kenmerken die passen bij hoogsensitiviteit.
  • Je bent zeer opmerkzaam en neemt veel details waar;
  • Je kunt enorm genieten van de natuur;
  • Muziek en kunst kunnen je erg raken;
  • Je stemt makkelijk op de ander af;
  • Je hebt piekergedachten die niet lijken te stoppen;
  • Je hebt een grote behoefte aan harmonie om je heen;
  • Je hebt veel tijd nodig om alleen door te brengen;
  • Je voelt je regelmatig niet begrepen;
  • Je kunt je vermoeid en leeg voelen door contact met anderen;
  • De behoeften en het welzijn van anderen plaats je boven die van jezelf.

Wat kan HSP begeleiding voor je doen?

Wanneer het je op eigen houtje niet lukt om met de lasten van hoogsensitiviteit om te gaan, kun je hulp inschakelen van een coach of HSP begeleider. In een effectief traject zul je meer leren over hoogsensitiviteit en hoe zich dit bij jou uit. Je gaat leren om je constante piekergedachten los te laten, om rust te vinden in jouw binnenwereld, emoties van anderen bij hen te laten en je leert hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Op deze manier zul je meer energie ervaren en ontspannen in het leven staan.

Wil jij meer leren over hoogsensitiviteit en/of leren omgaan met de lasten die jij ervaart? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Op zoek naar een coach in Ermelo? Stuur mij een berichtje